Maszyny do zamrażania szokowego

Nie da się ukryć, że cały przemysł i branża gastronomiczna jest w teraźniejszych czasach bardzo mocno rozwinięta. Dzięki temu powstaje w wielu miejscach na całym świecie sporo restauracji i mamy nieograniczony dostęp do jedzenia w sklepach i marketach. Jeszcze ostatnimi czasy w pewnym sensie kłopotem mogło być przechowywanie większej ilości jedzenia.

Jednakże dzisiaj już takiego kłopotu nie ma, bo coraz częściej używa się mrożenie szokowe. Najczęściej służą do tego komory szokowego mrożenia. Oczywiście wykorzystywane są w tym celu specjalne maszyny, które takie mrożenie umożliwiają. Muszą one koniecznie spełniać wszystkie wymogi sanitarne. Właśnie z tego względu, o ile ktoś planuje zakup takiego urządzenia to znacznie lepiej unikać tych najtańszych, bo na nieszczęście wówczas może okazać się, że nie spełniają one wszystkich wymogów. Czym to grozi? W razie kontroli będziemy narażeni na płacenie wysokich kar, a tego chyba właściwie każdy z nas chciałby uniknąć. A dodatkowo przy zakupie takich maszyn warto zwracać uwagę na to, aby były one energooszczędne. Dzięki temu w zasadzie na każdym etapie mrożenia, niezależnie od temperatury nie będą pobierały bardzo dużo prądu co ma znaczenie, jeśli chodzi o prowadzenie danej działalności. Warto wiedzieć o tym, że poprzez nawet niesamowicie szybkie zamrażanie jedzenie zachowuje swój smak, zapach czy aromat. Przy klasycznym zamrażaniu wyroby na prawdę bardzo często tracą własne właściwości, a nawet ulegają uszkodzeniom mechanicznym. Korzystając z uprzednio wspomnianych komór zamrażania szokowego w zasadzie nigdy nie dojdzie do takiej sytuacji, że na zamrażanym jedzeniu powstaną jakieś kryształki lodu. Na ogół wygląda to w ten sposób, że im szybciej zamraża się dany produkt, tym nie gorzej zostanie zachowana jego struktura czy inne właściwości. Oczywiście wówczas też żywność jest znacznie lepiej zabezpieczona. Używanie z takich maszyn pozwoli nam na zaoszczędzenie sporej ilości miejsca w zakładach produkujących jedzenie, bo będzie można je prawie że natychmiastowo zamrażać.

Więcej: komory szokowego mrożenia.