Zioła w kuchni

Czy istnieje coś bardziej przyjemnego dla naszych oczu jak widok zielonych ziół? Dodane do dań sprawiają, że ich smak i aromat staje się wspaniały i wyjątkowy. Ich obecność na kuchennym parapecie nadaje jej niepowtarzalny klimat. Czy zioła w doniczkach ciężko uprawiać? Zdecydowanie nie! Niektóre gatunki ziół w znakomity sposób radzą sobie w domowym środowisku.

Które z ziół możemy uprawiać w doniczkach? I jakie warunki zagwarantować im, ażeby jak najdłużej swym nienagannym wyglądem zdobiły parapet naszej kuchni? Dowiesz się tego, czytając ten artykuł. Serdecznie zapraszamy do lektury!
Zioła w doniczkach – gatunki do uprawy w domu
Bazylia
Nieodzowny element dań kuchni włoskiej. Doskonały dodatek do pizzy. Bazylia to dość popularne zioło, które bez problemu znajdziemy na półkach sklepowych. W celu prawidłowego wzrostu musimy uprawiać ją w bardzo dobrze nasłonecznionym miejscu. Bazylia potrzebuje stale wilgotnej gleby. Bazylia to roślina jednoroczna, dlatego jej dojrzałe liście trzeba zrywać na bieżąco. Można je wykorzystać w tym samym momencie do przygotowywanych dań. Smakuje równie smacznie suszona.
Mięta
Znana wszystkim ze względu na swój orzeźwiający smak. Mięta doskonale testuje się jako dodatek do dań słodkich, ale także i wytrawnych. Świetna jako dodatek do zimnych napojów a także drinków. Wraz z cytryną projektuje na prawdę bardzo dobry duet. Doskonała do sałatek owocowych. A herbata z niej przygotowana znakomicie wpływa na nasz organizm.Do prawidłowego wzrostu mięta wymaga stale wilgotnego podłoża oraz dobrego nasłonecznienia. Mięta trzeba do ziół wieloletnich, dlatego długo powinna zdobić parapet naszego domu.
Szczypiorek
Szczypiorek doskonale nadaje się do dań jajecznych. Nadaje im wspaniały smak. Szczypiorek pochwalić się może też zastosowaniem dekoracyjnym. Doskonale kontroluje się jako dekoracyjne wykończenie dań. Istnieją dwa sposoby uprawy szczypiorku w doniczce. Można wyhodować go z nasion lub sadząc cebule do ziemni. Szczypiorek do prawidłowego wzrostu potrzebuje dobrego nasłonecznienia oraz regularnego podlewania. Trzeba uważać jednakże na to, aby go nie przelać.

Polecamy: tymianek w doniczce.