Do jakich potraw dodawać zioła

Ażeby urozmaicić potrawy organizowane na co dzień w kuchni, warto dodawać do nich świeże ekologiczne zioła. Znakomita większość z nich można kupić w doniczce i hodować na kuchennym parapecie. Warto zaopatrywać się w zioła w dobrych sklepach ogrodniczych.

Takie sadzonki będą silne, bo są wyhodowane z nasion dobrej jakości. Zioła zazwyczaj nie potrzebują specjalnej pielęgnacji. Powinno się pamiętać o regularnym podlewaniu i nie narażać ich na działanie mocnego słońca. Znakomita większość ziół podlewa się kilka razy w tygodniu. Nie gorzej, ażeby ich ziemia odrobinę przeschła, niż gdyby miały być przelane. Słońce może sparzyć delikatne listki ziół. Dobrze jest zatem chronić je przed mocnym słońcem i silnym wiatrem. Zioła wieloletnie powinno się przesadzać wczesną zimą do świeżej ziemi. Doniczkę trzeba wymieniać w każdej chwili na rozmiar większą. Przed przesadzeniem najlepiej jest podciąć roślinę, ażeby pobudzić ją przy tym do wzrostu. Ziemia, w której rosną zioła jest uniwersalna, zatem nie powinno się nabywać specjalnego podłoża. Świeże zioła bardzo dobrze w komponują się w zdrowe sałatki. Do pomidorów będzie pasować bazylia w doniczce. Świeże listki dodają delikatnym pomidorom wyrazistego smaku. Z bazylii można zrobić również pesto, które będzie pasowało do makaronu. Bazylia może służyć także do dekoracji wielu dań, przykładowo. zup o konsystencji kremu. Dokładnie tak samo do bazylii, na pesto nadaje się też pietruszka. Pietruszka w doniczce jest łatwa w uprawie. Nie trzeba jej w żaden sposób nawozić, wystarczy ją podlewać co drugi dzień i pamiętać o tym, by w doniczce nie zalegała woda. Pietruszka ma specyficzny, cierpki smak, niemniej jednak za to znajduje bogate użycie w medycynie ludowej. Wspiera odporność, zawiera sporo witaminy C. Pomaga też zredukować poziom cholesterolu. Dietetycy polecają dodawać ją do posiłków, bo wspiera proces odchudzania. Doniczkowe zioła nie tylko i wyłącznie będą poprawiać smak przygotowywanych dań, ale również zdobić parapet albo balkon. Zioła mają szerokie wykorzystanie w kuchni i warto ich stosować, ponieważ mają prozdrowotne właściwości.

Polecam: rozmaryn w doniczce.