Zużycie energii w komorze szokowego mrożenia

Komory szokowego mrożenia służą do schładzania bezpośrednio po obróbce termicznej. Dzięki komorze takie schładzanie następuje szybko. W zgodzie z tym, co deklarują producenci takich urządzeń, schładzanie produktów następuje w czasie mniej więcej 90 minut.

Wtedy to można zmienić temperaturę potrawy z 70 do wręcz 3 stopni. Jeśli to niezbędne komora może zamrozić danie, by mogłoby dłużej przechowywane. Szacuje się, że po zamrożeniu gotowe dania można przechowywać kilka miesięcy. Ważne jest tylko to, aby rozmrozić je dopiero wtedy, gdy będą spożywane. Po rozmrożeniu nie można ich już zamrozić ponownie. Tak jest także w przypadku deserów lodowwych. Dzięki schładzaniu albo mrożeniu szokowemu, produkty nie tracą ani wartości smakowych, czy odżywczych, ani wagi. W trakcie tradycyjnego chłodzenia albo mrożenia wyrobów, które trwa znacznie dłużej, bo około 6 godzin ubytek wagi sięga może wynosić nawet do 10%. Wszystko przez proces parowania, który dodatkowo zachodzi. Komory szokowego mrożenia wykorzystywane są w firmach, które zajmują się przetwarzaniem żywności i produkcją gotowych dań. Dzięki temu, że proces schładzania w komorze szokowej jest tak bardzo szybko, można każdego dnia wytwarzać znaczną ilość towarów. Zyskuje się również przy tym miejsce, ponieważ każda partia żywności musi być schładzana maksymalnie przez 90 minut a potem już może natrafić na magazyn. W ten sposób organizowane są produkty garmażeryjne, które sprzedaje się w postaci mrożonej, przykładowo. krokiety, pierogi. Komory szokowego mrożenia to urządzenia wyrafinowane technologicznie. Dzięki nowoczesnej turnosprężarce, którą wykorzystują, są wysoce energooszczędne. Powinno się przy tym pamiętać, że taka komora powinna być w odpowiedni sposób traktowana. Drzwi do komory powinny być w każdym momencie zamknięte. Można je otwierać wyłącznie na czas przenoszenia do niej towarów, które mają być schładzane. Jeżeli drzwi komory będą otwarte, ciepłe powietrze będzie się do niej a dodatkowo dostawać. To sprawi większe zużycie energii przez komorę szokowego mrożenia.

Więcej informacji na stronie: komory szokowego mrożenia.