Komory szokowego mrożenia i chłodzenia – praktyczne rozwiązanie

Rośnie zapotrzebowanie na przenośne urządzenia, które umożliwiają zarządzanie temperatury. W szczególności te, które umieją utrzymać ujemne temperatury cieszą się popularnością. Są wykorzystywane przez wiele firm czy zakładów pracy.

Popularne są chłodnie oraz komory szokowego mrożenia. Te drugie znajdują szerokie użycie, gdyż można w nich przechowywać przykładowo. lód. Wnętrze takiej komory posiada sporo udogodnień, które znacząco ułatwiają pracę
i optymalizują ją. Posiadają antypoślizgową posadzkę, która zwiększa bezpieczeństwo, dodatkowe kamery, termometry, oświetlenie oraz alarm, który włącza się w sytuacji zatrzaśnięcia się człowieka od środka. Warto podkreślić, że taką komorę z łatwością można otworzyć od środka, dlatego wykorzystywanie z niej jest bezpieczne dla użytkowników. Przenośne kontenery posiadają wszelkie atesty, certyfikaty a także spełniają wymogi sanitarne i weterynaryjne. To zwłaszcza istotne
w sytuacji przechowywania żywności przykładowo. mięs, ryb czy lodów. Komory są bezpieczne dla środowiska i są wyprodukowane z najlepszych możliwych materiałów. Mrożenie szokowe to
w pełni bezpieczny proces, który polega na błyskawicznym zamienianiu cząsteczek wody na kryształki lodu. To traka technika zmiany temperatury produktu, która nie zmienia jego struktury. Umożliwia to w bardzo szybkim tempie zamrozić dużą ilość towarów. Na rynku można spotkać też komory, które oferują schładzanie szokowe. Są wyposażone w podgrzewane uchwyty, kurtyny paskowe, które zabezpieczają na przykład. przed wniknięciem do środka wiatru oraz intuicyjny system zamykania i otwierania drzwi. Takie komory w każdej chwili wybieramy według własnych potrzeb. Możemy wypożyczać ja na krótszy albo dłuższy okres czasu a także dopasować ich wielkość
i szerokość (personalizując własne zamówienie). Ważnym jest, aby odpowiednio przygotować podłoże pod taką komorę. Musi być dobrze utwardzona, niemniej jednak może znajdować się zarówno wewnątrz jak i z zewnątrz. Komory mrożenia i chłodzenia szokowego są fachowym narzędziem pracy, który stosowany jest globalnie.

Zobacz także: mrożenie szokowe.